Mogen twee personen op een elektrische Step rijden? Is dubbel rijden toegestaan?

Het gebruik van elektrische Steps voor woon-werkverkeer over korte afstanden of voor het plezier is in opkomst. En zelfs als je er geen bezit, kan je een e-Step huren en er enkele uren op rijden.

Maar om een bepaalde reden komen sommige mensen in de verleiding om als passagier op een elektrische Step te stappen. Misschien is het idee ook wel eens bij u opgekomen. Wil jij een e-step kopen? Lees dan mee.

Maar is het mogelijk, en hoe veilig is dubbel rijden op elektrische Steps?

Dat is wat we diep willen onderzoeken. En ook op het gebied van elektrische step kind. Het moet namelijk wel veilig zijn.  

Take Away

Ja, er zijn motorfiets-vormige Steps met zitplaatsen die schijnbaar kunnen bevatten twee mensen op geleden. En misschien heb je sommige mensen gespot die dat doen. Zelfs sommige merken van Steps maken aanspraak op het produceren van elektrische Steps die geschikt zijn voor dubbel rijden.

Het snelle antwoord op de vraag of twee personen op een elektrische Step kunnen rijden is dat het niet onmogelijk is. Dubbel rijden stelt jou en je passagier echter bloot aan een hoog risico op een ongeval. Bovendien kan de machine ook defect raken.

En als je het vraagt aan degenen die al eens dubbel hebben gereden op een Step, zullen ze je vertellen dat het veeleisender is. Je deskundigheid wordt tot het uiterste gedreven.

Waarom het niet aan te raden is om met twee personen op een elektrische Step te rijden

Beperkte ruimte op het zadel

Een van de belangrijkste redenen om niet met meer dan één persoon op een elektrische Step te rijden, is de beperkte ruimte op de zitting. Meestal heeft een gewone elektrische Step met een zitplaatsvoorziening alleen plaats voor de bestuurder.

De fabrikanten ontwerpen de zitting voor slechts één persoon. Daarom zal knijpen om twee mensen te laten passen ongemak introduceren.

Bovendien berooft het ongemak van een passagier op een gewone e-Step de bestuurder van de kans op soepel rijden. Daardoor lopen de twee levens meer risico. Zelfs e-Stepmodellen zonder zitplaatsen hebben een kleine basis voor een enkele bestuurder.

Beperking op de vering

De vering op een elektrische Step heeft meestal beperkte capaciteiten. De meeste e-Steps zijn zo ontworpen dat ze een lading van ongeveer 220 pond aankunnen. Een goed voorbeeld is de Segway Ninebot MAX.

Wanneer twee of meer personen aan een Step grenzen, zal de veerweg het overtollige gewicht niet aankunnen. Bijgevolg zal de vering hoogstwaarschijnlijk niet goed werken en dus geen schokdemping bieden.

Bandenmaat en de mogelijkheid van slippen

Als je de banden van e-Steps vergelijkt met die van motorfietsen, dan hebben elektrische Steps dunne en kleine banden. De fabrikanten maken ze zo dat ze overeenkomen met het maximale gewicht dat ze kunnen dragen.

Het plaatsen van een extra persoon op de Step zorgt voor overgewicht en overbelasting van de banden. Dat verhoogt het gevaar dat de banden slippen, vooral bij het nemen van een bocht.

Bovendien verhoogt de overmatige druk op de banden de kans op het krijgen van frequente lekke banden.

Overbelasting van de motor

Bij het bepalen van de grootte van de motor die op een Step past, spelen verschillende factoren een rol, waaronder het laadvermogen. Zo bestaat bij dubbel rijden het risico dat de motor wordt overbelast. Dit kan tot gevolg hebben dat de e-Step niet optimaal presteert. Maar erger nog, de belasting kan leiden tot het doorbranden van de motor of het doorslaan van het overbelastingsbeveiligingscircuit.

Naast de overbelasting van de motor kan de belasting ook schade aan het frame en andere mechanische onderdelen veroorzaken. Uiteindelijk kan de totale reparatie van dezelfde Step zeer kostbaar worden.

U uit balans brengen

Het is gemakkelijk om als eenzame bestuurder op een Step je evenwicht te bewaren. Dat komt omdat je hand het stuur vasthoudt, en je voeten zich comfortabel spreiden op het onderstel. Je gewicht verdeelt zich dus gelijkmatig over de Step.

De introductie van een passagier verandert dat allemaal. De passagier heeft geen houvast, dus elke schokkerige beweging zal hem waarschijnlijk uit balans brengen. Bovendien komt er waarschijnlijk meer gewicht op de achterkant van de Step te liggen.

De ongelijke gewichtsverdeling maakt het moeilijk om de Step onder controle te houden. Bovendien vergroot het de kans dat de Step omvalt in een bocht of op een helling.

Maak uw verzekering ondoeltreffend

Je weet nooit wanneer er een ongeluk kan gebeuren, daarom moet je te allen tijde voorzichtig zijn. Met z’n tweeën op een Step rijden verhoogt de kans op een ongeval op verschillende manieren.

En als er een ongeluk gebeurt, kunt u geen schadeclaim indienen bij uw verzekeraar wegens overbelasting.

En zit Steps?

Welnu, zoals eerder benadrukt, gaat het argument tegen dubbelrijden verder dan het ongemak van de ruimte. Het gaat om de veiligheid van de berijders, de e-Step en andere verkeersdeelnemers. Het feit dat je Step genoeg ruimte heeft voor twee, maakt hem nog niet geschikt om meer dan één persoon te vervoeren.

Please follow and like us:
Pin Share

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.