Waarom zijn rib boten duur?

Rigid opblaasbare boten (RIB) zijn enkele van de meest populaire lichtgewicht boten op de markt vandaag. Met de vooruitgang van de technologie en nieuwe materialen die worden gebruikt om deze waterscooters te vervaardigen, zien we een aantal uitstaande vorderingen in hun ontwerp en fabricage. Maar het kan ook zo zijn dat je niet zo van boten houdt, de  inflatable supboard in Nederland is dan ook een leuke optie om te bekijken. 

Waarom zijn RIB boten zo duur? 

Ze zijn echter nog steeds erg duur in aanschaf en onderhoud,. Daarnaast zijn er ook verschillende benodigdheden nodig om er een dagje op uit te gaan, denk bijvoorbeeld aan de heren wetsuit kopen deze kun je niet missen. Echter is vooral het onderhoud duur, voornamelijk vanwege:

1. Dure constructiematerialen

De RIB heeft een stevige bodem, meer zoals een echte boot. Deze bodems worden gebouwd met dure, massieve rompvorm en flexibele buizen in schildpadden.

Deze buizen zijn “opblaasbaar” en niet het hele vaartuig. Er worden verschillende materialen gebruikt om de buizen te vormen en ze zijn niet allemaal even duurzaam.

Er is ook een ander soort constructietechniek die door veel bootfabrikanten wordt gebruikt, waarbij een reeks polyesterweefsels met PVC-coating aan de buitenkant wordt gebruikt. Dit omvat de constructie van drie lagen.

Het is een betrouwbaarder proces, dat echter zeer duur is. Deze constructiemethode heeft vele voordelen:

  •       het is bestand tegen doorboring
  •       het is zeer goed bestand tegen zonlicht en chemicaliën
  •       hij kan tot zeer hoge druk worden opgeblazen voor duurzaamheid
  •       ze is geschikt voor grote externe motoren

Nadeel

De negatieve kant is dat de productie duur is omdat deze materialen niet onder normale omstandigheden kunnen worden gelast. De omgeving moet tijdens de constructie strikt worden gecontroleerd. De inbreng van stof of vuil tijdens het lasproces kan leiden tot zwakke lassen en een gebrekkig product.

2. De kosten voor opslag

Het wordt aanbevolen om de boot overdekt te bewaren en blootstelling aan direct zonlicht te voorkomen wanneer de boot niet in gebruik is.

Een kwalitatief hoogwaardige zonnehoes is een goede investering; hij moet lichtgrijs en ademend zijn en UV-stralen kunnen tegenhouden. Een goede cover kost tussen de $350 en $650.

3. Reparatie en het onderhoud

Als uw buitenhoes beschadigd raakt, krijgt u te maken met reparatiekosten. Hetzelfde geldt voor de reparatie van de buis, want elke beschadiging van het oppervlak heeft een grote invloed op de manoeuvreerbaarheid en het drijfvermogen.

Reparatie van deze boten is erg duur. Dit komt nog bovenop het onderhoud van alle accessoires of toevoegingen die u installeert.

Please follow and like us:
Pin Share

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.