Tips voor het enthousiaste onderwijs

Leraar die onder grote druk staat, dus werken in het onderwijs betekent dat de enthousiaste leraren onder grote druk staan. Wat kun je doen om te voorkomen dat je eruit valt? Wat kun je doen om (weer) met plezier in het onderwijs te werken?

School

Denk na over je carrière. Wat wil je echt? Hoe wil je werken? Neem je wensen serieus. Praat er dan over in je jaarlijkse gesprekscyclus met je supervisor. Vertel over (nieuwe) taken waar je zin in hebt en die je energie geven. Bespreek hoe je de werklast beheersbaar wilt houden. Bereid het gesprek goed voor.

Kijk in uw cao naar afspraken over werkdruk en takenbeleid en maak de moed op om de dialoog aan te gaan met uw leidinggevende en op te komen voor uw rechten.

Houd het weekend vrij. Werken ligt op de loer, maar je hebt tijd nodig om te tanken.
Wandel in de natuur. De natuur maakt je hoofd fris en brengt je lichaam tot rust. Je denken wordt duidelijk en je ontdekt beter wat je wel en niet wilt.

Hoger onderwijs

Regelmatig wandelen ontspant en versterkt je. Het geeft je de kracht om spannende gesprekken aan te gaan, bijvoorbeeld met je supervisor of een ouder.

Krijg tot 2 vragen die je aan een paar vertrouwde collega’s stelt: 1, wat vind je van mijn kwaliteiten? 2, wanneer haal ik het beste uit de verf in mijn werk?

Volg het programma ‘Heerlijk voor de klas’ van Jacqueline Boerefijn. Jacqueline is biologieleraar en verdiept zich in Positief Onderwijs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *